top of page

Abordatge en salut mediambiental de les malformacions congènites

PEHSU Garrotxa

L’estudi destaca com l’exposició a determinats fàrmacs, la contaminació de l’aire, la feina dels progenitors o hàbits com el tabaquisme poden contribuir a augmentar el risc d’alguns defectes al naixement.

Un estudi conjunt entre Claudia Ortiz, pediatra de l’Hospital Quintero de Xile, i Ferran Campillo, pediatre de la PEHSU; amb la col·laboració de l’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa, i cirurgia pediàtrica del Parc Taulí de Sabadell.

La revista internacional Birth Defects Research ha publicat recentment un article sobre l’abordatge mediambiental a la Garrotxa de les malformacions congènites. Es tracta d’una revista de referència de la Societat Internacional per a la Recerca i Prevenció de les malformacions congènites. L’estudi destaca com l’exposició a determinats fàrmacs, la contaminació de l’aire, la feina dels progenitors o hàbits com el tabaquisme poden contribuir a augmentar el risc d’alguns defectes al naixement. 



Aquesta publicació ha estat possible gràcies a la col·laboració de diversos professionals, entre ells Claudia Ortiz, pediatra de l’Hospital Quintero de Xile que va fer una estada formativa a la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa (PEHSU) a la Fundació; i professionals de l’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa, els pediatres Anton Foguet, Ferran Campillo i Stephan Schneider; així com el cirurgià pediàtric del Parc Taulí de Sabadell que presta atenció quirúrgica als més petits de la comarca, Bernardo Núñez.

Claudia Ortiz, pediatra xilena que va fer estada formativa a la PEHSU.
Claudia Ortiz, pediatra xilena que va fer estada formativa a la PEHSU.
Bernardo Núñez, Ferran Campillo, Stephan Schneider i Anton Foguet
Bernardo Núñez, Ferran Campillo, Stephan Schneider i Anton Foguet

La salut mediambiental i el “Full Verd”

L’article posa de manifest la importància de l’abordatge dels factors mediambientals en les malformacions congènites, i com eines com el Full Verd o la història clínica mediambiental pediàtrica poden contribuir a determinar no només les causes i els factors de risc relacionats amb aquests problemes de salut, sinó de fer i promoure activitats que en fomentin la prevenció. En aquest sentit, des de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica (PEHSU) de la Fundació, des de 2016 es fa el cribratge mediambiental de l’embaràs (“Full Verd”) a totes les parelles embarassades que fan el control i el seguiment de l’embaràs a la Garrotxa. 


El Full Verd és una eina desenvolupada per l’Organització Mundial de la Salut els anys 2000 amb l’objectiu de conèixer els factors mediambientals de risc que impacten la salut dels infants. Posteriorment ha estat adaptat a diferents contextos, i el Full Verd de l’embaràs va ser adaptat per la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de l’Hospital Clínico Universitario Virgen de la Arrixaca de Múrcia. Ha rebut el Premi de Bones Pràctiques del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut l’any 2015. Des de llavors s’ha anat estenent a diversos punts del planeta. A Catalunya, gràcies a la formació i difusió de la PEHSU a la Garrotxa mitjançant la Xarxa de Referents de Salut Mediambiental Pediàtrica, són diversos els centres d’atenció primària i d’hospitals de tot el país que ja estan fent aquesta activitat. 

 
 
 

Comentarios


bottom of page