El passat dissabte dia 18 de maig vàrem presentar a la 25ª Reunió Anual de la Societat Catalana de Pediatria que tenia lloc al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona els resultats dels primers anys d'implantació del programa de cribratge mediambiental de l'embaràs ("Full Verd").
Des de la seva implementació a finals del 2016 a la comarca de la Garrotxa, s'ha detectat que un 54,8% dels embrions/fetus estan exposats a alguna quantitat d’alcohol en algun moment de l’embaràs. La majoria ho està durant les primeres setmanes de gestació, quan l'embarassada encara no sap que ho està, i en cessa el consum tan bon punt ho percep. Malgrat tot, entre el 2,4-5,8% del nens requeriria seguiment per risc de patir algun Trastorn de l'Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF). Durant la posada en marxa d'aquest programa de cribratge mediambiental durant l'embaràs s’ha observat un descens en el consum d’alcohol en parelles embarassades.
La presentació de l'estudi pot consultar-se aquí.
Jiménez-Martínez, J., Campillo i López, F., Foguet i Vidal, A., Junquera i Rius, M., Gelis i Pujolar, A., & Sacrist, E. (2019). Implementació d’un programa per a la detecció de l’exposició prenatal a alcohol: identificant nens en risc de trastorns de l’espectre alcohòlic fetal. 25a Reunió Anual de La Societat Catalana de Pediatria. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/333194209_Implementacio_d’un_programa_per_a_la_deteccio_de_l’exposicio_prenatal_a_alcohol_identificant_nens_en_risc_de_trastorns_de_l’espectre_alcoholic_fetal
Comentarios