top of page

Un centenar de participants a la II Jornada de Salut Mediambiental Pediàtrica

Updated: Jun 22, 2023



Canvi climàtic, contaminació atmosfèrica, mobilitat activa, entorns escolars saludables o el contacte amb la natura són alguns dels temes que s’han exposat durant la jornada d’avui a la sala d’actes de l’Hospital d’Olot en diferents taules, debats i conferències. Ha comptat amb la participació de ponents d’institucions de tot l’Estat com l’Instituto Carlos III de Madrid, Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona, la Universitat de Saragossa, la Càtedra d’Oceans i Salut Humana de la Universitat de Girona, la cooperativa Pediatria dels Pirineus o l’Hospital Clínico Universitario Virgen de la Arrixaca de Múrcia.


En la primera part de la sessió s’ha posat èmfasi en els reptes que encara la salut pediàtrica: l’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que, tot i que els menors de 5 anys suposen al voltant del 12% de la població mundial, rebran el 88% de la càrrega de malalties i mortalitat atribuïble al canvi climàtic, i seran especialment vulnerable als contaminants de l’aire, tots dos impactes amb orígens comuns en el trànsit motoritzat, la indústria o l’energia, entre d’altres.

En la segona, s’ha parlat de les oportunitats que generen alguns programes que ja estan en marxa al voltant de les escoles o la mobilitat en bicicleta, i en l’última s’han proposat ambients restauradors com el contacte de les famílies i els infants amb la naturalesa per millorar la salut. La jornada s’ha acabat amb una conferència de Ferran Campillo, pediatre ambiental referent a Catalunya, sobre el concepte de prescripció de natura, i uns missatges clau per emportar-se a casa del pediatre murcià Juan Antonio Ortega.



Aquesta és la segona edició d’una jornada que la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica (PEHSU) organitza per formar professionals sanitaris i de l’àmbit del medi ambient, i per conscienciar la població en general sobre la importància de l’estat del medi ambient a la salut de la infància.


La inauguració de la jornada ha anat a càrrec de Josep Berga, alcalde d’Olot; Carmen Cabezas, secretària de l’Agència de Salut Pública del Departament de Salut, i Anna Gatell, presidenta de la Societat Catalana de Pediatria. Pel que fa a la cloenda, ha estat Anna Barnadas, secretària general de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, qui ha tancat l’acte.


Les diferents ponències es poden tornar a veure al canal de YouTube de la PEHSU.


.


Nova edició de la plantada de plançons “Un nadó, un arbre”

Durant la jornada també s’ha celebrat una nova plantada de plançons a l’entorn de l’Hospital, una iniciativa que busca vincular a la natura tots els nadons nascuts a la Garrotxa i que pretén estimular els factors de protecció i el contacte amb la natura des del moment del naixement. En aquesta edició, més de cinquanta famílies s’han apropat al centre per plantar una espècie autòctona de la comarca.


El projecte “Un nadó, un arbre” va néixer a finals del 2020 de la mà de l’Associació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i actualment també compta amb l’ajuda del grup de pacients de logopèdia.


Un "arbre germà" plantat a les rodalies de l'hospital de la Garrotxa
5ª plantada del projecte Boscos per a la salut

95 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page