top of page

Fri, 24 Mar

|

Hospital d’Olot Comarcal de la Garrotxa

II Jornada de Salut Mediambiental Pediàtrica

El canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica són dos dels principals reptes per a la salut planetària del proper segle, que afecten i afectaran especialment a la infància. Abordarem aquests reptes i possibles solucions des de la mirada pediàtrica

Ho sentim, s'han exhaurit les inscripcions.
Veure altres activitats
II Jornada de Salut Mediambiental Pediàtrica
II Jornada de Salut Mediambiental Pediàtrica

Time & Location

24 Mar 2023, 08:30 – 15:00 CET

Hospital d’Olot Comarcal de la Garrotxa, Avinguda dels Països Catalans, 86, 17800 Olot, Girona, España

Guests

About the event

ENLLAÇ AL PROGRAMA

IMPORTANT

Per confirmar la teva plaça caldrà que facis el pagament de la matrícula i n'enviïs el justificant a pehsu@hospiolot.cat.

Preu de la matrícula: 25 euros

Compte de: Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa

IBAN: ES94 2100 9046 9602 0000 8871

Concepte de pagament:  Jornada SMAP + nom de l’assistent

El canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica són dos dels principals reptes per a la salut planetària del proper segle. Les característiques úniques de la infància i adolescència situen aquest col·lectiu com un dels principals afectats per aquests factors mediambientals de risc. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que, tot i que els menors de 5 anys suposen al voltant del 12% de la població mundial, rebran el 88% de la càrrega de malalties i mortalitat atribuïble al canvi climàtic. Al seu torn, les noves guies de l'OMS del 2021 sobre qualitat de l'aire estimen que vora el 97% dels infants europeus respiren aire contaminat. Aquests emergents i rellevants reptes sasnitaris requereixen un abordatge innovador des d'àmbits molt diversos, també fora de l'estrictament sanitari. 

Segons el Programa de Medi Ambient de les Nacions Unides, les solucions basades en la natura poden contribuir a mitigar o corregir molts dels actuals problemes en salut i medi ambient. La renaturalització de les ciutats, amb el focus a les escoles, així com la prescripció de natura, són puntals per una transformació cap a un nou model de salut. 

La Salut Mediambiental Pediàtrica (SMAP) o Pediatria Ambiental és una emergent subespecialitat pediàtrica que aborda la salut i medi ambient de la infància i adolescència. El 2010 l'OMS va establir les guies per a la creació d'unitat especialitzades que haguessin de desplegar l'assistència, la formació, l'educació comunitària, la recerca i l'assessorament en aquest àmbit. El 2016 es va entomar el repte i es va posar en marxa la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica (PEHSU) de Catalunya, situada a la Garrotxa. El 2019 va tenir lloc la I Jornada de Salut Mediambiental a Olot, un punt de trobada per a professionals de la salut maternoinfantil, de l'atenció a la infància i l'adolescència, i del medi ambient en general, obert a tota la societat civil, on s'exposaren, es debateren i s'actualitzaren coneixements i propostes de millora sobre la influència del medi ambient en la salut infantil. Després d'una pausa propiciada per la pandèmia de la Covid-19, el 24 de març de 2023 tindrà continuïtat amb una segona edició centrada en les solucions que des de la salut mediambiental es poden oferir a la multitud de problemàtiques existents en l'àmbit de la salut i el medi ambient.

Schedule


  • 30 minutes

    Lliurament de la documentació

    Sala d'actes, Hospital d'Olot

  • 30 minutes

    Inauguració de la jornada

    Sala d'actes, Hospital d'Olot
10 more items available

Share this event

bottom of page