top of page

Full Verd: comença el cribratge ambiental de l'embaràs a les parelles embarassades de la Garrotxa

Des del mes d'octubre de 2016, totes les parelles embarassades de la Garrotxa gaudeixen en el seu programa de control de l'embaràs el cribratge de factors ambientals de risc, com les radiacions ionitzants, les exposicions ocupacionals o el consum d'alcohol i drogues, entre d'altres.


Què és el “Full Verd de l’embaràs i l’alletament”?

És una eina per a la prevenció, detecció i intervenció de riscos ambientals durant l’etapa reproductiva, embaràs i alletament. Des de finals d'octubre de 2016 forma part del programa de controls rutinaris de l’embaràs de la Garrotxa. Inicialment va ser desenvolupada a la PEHSU Múrcia (Espanya).


Quan diem factors ambientals de risc, de què estem parlant?

Tot allò a què pugui estar exposada l’embarassada o mare que alleti o la seva parella que puguin afectar la salut present i futura del nadó: radiacions ionitzants (radiografies, TAC, etc.), fàrmacs i productes naturals, substàncies químiques de risc de la feina o aficions, tabac, alcohol, altres drogues, pesticides, entre d’altres.


A qui està adreçat?

A totes les dones embarassades i les seves parelles, principalment, però també parelles que estiguin planificant un embaràs i mares que estiguin alletant.


En què consistirà la consulta?

En una entrevista clínica amb consells de salut. En casos determinats en què es detectin exposicions de risc importants, pot ser necessari realitzar proves complementàries i seguiment de la pacient.


Quan hi hauria d’anar?

Com més aviat millor. L’ideal és realitzar la consulta durant el primer trimestre de l’embaràs.


Quant durarà la consulta?

Habitualment uns 15-20 minuts. En casos en què hi hagi factors de risc importants pot allargar-se a 30-40 minuts.




108 views0 comments
bottom of page