top of page

Què és una PEHSU?
 
Les Unitats de Salut Mediambiental Pediàtrica o PEHSU, per les seves sigles en anglès (Pediatric Environmental Health Specialty Unit) són unitats clíniques en què pediatres especialitzats en SMAP treballen en equip amb altres sanitaris i professionals de diversos àmbits per oferir assistència clínica, educació comunitària, formació i capacitació de professionals, assessorament d’agències i entitats, i recerca, que l’Organització Mundial de la Salut situa al centre del maneig de l’SMAP

Los niños corriendo

PEHSU.CAT

 

Seguint un procés progressiu de desenvolupament, creixement i implantació, es posa en marxa la Consulta de Pediatria Ambiental (CPA) de la Garrotxa el juliol de 2016, la primera d’aquestes característiques a tota Catalunya. La CPA es va integrar dins de l’Equip Pediàtric Territorial (EPT) de la Garrotxa com un servei no només a pediatria sinó a altres serveis, especialment a obstetrícia, però també en col·laboració amb altres serveis de dins i fora de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.


El 14 de novembre de 2017 es va inaugurar la posada en marxa de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica (PEHSU) a la Garrotxa. Aquesta Unitat o PEHSU continuava i ampliava l’experiència de la CPA, amb la incorporació de nous membres a l’equip i de nous projectes. El 2023 el CatSalut reconeix la tasca realitzada durant tot aquest temps, i el 2024 situa la PEHSU a la Garrotxa com a centre de referència per a tot el territori. La PEHSU ha realitzat activitats en els diferents àmbits establerts per la guia de l’OMS, que poden ser consultades en detall a les memòries dels anys previs al web www.pehsu.cat i que pot ser resumida en:

 

 

  1. Assistència clínica: cribratge ambiental a parelles embarassades (Full Verd reproductiu; consulta de cessació tabàquica per a parelles embarassades i progenitors d’infants amb patologia respiratòria; seguiment pre i postnatal d’exposicions mediambientals de risc (p. ex. trastorns de l’espectre alcohòlic fetal o TEAF, i altres trastorns relacionats amb exposició prenatal a drogues); cribratge mediambiental de la patologia respiratòria pediàtrica (Full Verd respiratori); consulta de pediatria ambiental (visites asíncrones), avaluació de riscos mediambientals en malformacions congènites, entre d’altres.

  2. Acció comunitària: prescripció de natura (Boscos per a la salut: un nadó, un arbre, Figura 3; prescripció de natura per a famílies amb nadons); salut mediambiental escolar (visites escolars, mobilitat escolar activa, qualitat de l’aire a les escoles), divulgació a creació de materials per a embarassades; programes educatius sobre salut i medi ambient a ràdio i televisió locals; tallers de salut mediambiental escolar.

  3. Formació: participació en cursos, sessions i simposis. Des de 2019 edició bianual de la Jornada de Salut Mediambiental Pediàtrica (2025 la III edició), i des de 2022 dues edicions anuals del curs de formació bàsica en SMAP per a professionals sanitaris (curs online amb pràctiques a PEHSU) i 2024 curs en formació avançada en SMAP (mòduls OMS). Pràctiques i tutoritzacions d’alumnes universitaris. Participació al Màster de Salut Planetària i al Màster d’Alimentació Saludable i Sostenible de la Universitat Oberta de Catalunya, i actualment en procés d’iniciar diferents formacions a la Universitat de Girona.

  4. Assessorament i xarxa: posada en marxa i formació de la xarxa de referents en salut mediambiental pediàtrica de Catalunya (Xarxa PEHSU.CAT) per tot el territori, integrats als equips d’atenció pediàtrica territorial (ETAP) i altres centres. Participació a diversos grups de treball de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (“Tabaquisme ambiental i salut perinatal i infantil”, “Embaràs sense alcohol ni drogues”) i de societats científiques (Societat Catalana de Pediatria i Associació Espanyola de Pediatria). Pla d’Acció Clínica sobre exposició al plom a l’àrea de Bonmatí en cooperació amb l’Agència Pública de Catalunya, la Regió Sanitària de Girona i les àrees bàsiques locals.

  5. Recerca: recerca clínica, epidemiològica i translacional basada en activitats assistencials i estudis col·laboratius. Línies de treball en cribratge mediambiental de l’embaràs, canvi climàtic i salut pediàtrica, contaminació de l’aire i salut respiratòria de la infància, avançament puberal i medi ambient, supervivents de càncer pediàtric, exposició prenatal a alcohol i altres drogues, programes de prescripció de natura, entre d’altres.

bottom of page