top of page

Èxit a la I Jornada de Salut Mediambiental

Més d'un centenar de persones van passar per la sala d'actes de l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa per formar-se en salut mediambiental pediàtrica. Entre els assistents, professionals de diferents àmbits, sobretot del sanitari, a més de pares i mares interessats per la temàtica.


El Dr. Anton Foguet i Vidal, director assistencial de l'Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa, va presentar i moderar la Jornada que van inaugurar el Sr. Joan Guix, secretari de l'Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, el Dr. Valentí Pineda, president de la Societat Catalana de Pediatria i el Dr. Ferran Campillo i López, pediatre de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica.


Es varen abordar temàtiques diverses al voltant de la salut mediambiental. El Dr. Juan Antonio Ortega-García de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de l'Hospital Clínico Universitario Virgen de la Arrixaca de Múrcia va situar el medi ambient al centre de la salut dels infants amb la seva ponència "Ecosistemas saludables, ciudadanos saludables", encoratjant als assistents a treballar en aquest àmbit. A la taula d'"Exposició prenatal a alcohol, tabac i altres drogues" el Dr. Óscar García-Algar, cap de servei de Neonatologia de l'Hospital Clínic-Maternitat va explicar les particularitats de l'efecte d'aquests neurotòxics al cervell en desenvolpament i la Sra. Ana Ibar va exposar les solucions que des de l'Agència de Salut Pública de Catalunya aporta el Programa d'Embaràs Sense Alcohol i Sense Drogues. Seguidament es varen tractar eines de detecció d'exposicions ambientals de risc, com el "Full Verd", a càrrec del Dr. Ferran Campillo, i la georeferenciació, amb la Rebeca Ramis, de l'Instituto de Insituto de Salud Carlos III. La jornada va continuar abordant la influència dels espais verds a la salut humana. D'una banda, l'investigador Albert Bach de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de l'Universitat Autònoma de Barcelona va mostrar els resultats al voltant dels efectes a la salut del contacte amb els boscos, i el Francesc Canalias del Consorci de Salut Pública i Medi Ambient (SIGMA) de la Garrotxa va posar sobre la taula el concepte de resiliència territorial. La conferència de cloenda va anar a càrrec del Dr. Josep Ferrís i Tortajada, oncòleg pediàtric jubilat i pioner de la salut mediambiental pediàtrica a l'Estat espanyol. La clausura de l'acte la va marcar després d'un debat i torn de preguntes amb els assistents la direcció de l'hospital, amb el director-gerent el Dr. Josep Maria Padrosa, el director mèdic Dr. Haume Heredia i el Dr. Anton Foguet.



A l'apartat de materials es poden consultar les presentacions dels ponents que ens han autoritzat a fer-les públiques.

32 views1 comment
bottom of page