top of page

Què és PEHSU.CAT?

PEHSU.CAT vol ser un punt de referència de la salut mediambiental pediàtrica al nostre país, per abordar d'una manera integral els efectes del nostre entorn sobre la salut infantil i reproductiva.

SALUT MEDIAMBIENTAL PEDIÀTRICA

Prevenir, detectar i manejar les malalties i riscos ambientalment relacionats amb els nens.

Què és la salut mediambiental pediàtrica?

 

També anomenada pediatria ambiental, la salut mediambiental pediàtrica és una especialitat pediàtrica orientada a la prevenció, detecció i maneig de les malalties o estat de salut dels nens, des de la concepció fins a l’adolescència, relacionades amb el nostre entorn.

 

L'Organització Mundial de la Salut definia la salut ambiental el 1993 (Declaració de Sofia, Bulgària) com "els aspectes de la salut pediàtrica, incloent-hi la qualitat de vida, determinats per la interacció dels agents mediambientals físics, químics, biològics, psíquics i socials. Així com els aspectes, teòrics i pràctics, per avaluar, corregir, controlar i prevenir els factors mediambientals que afecten negativament la salut de les generacions presents i futures". 

PEHSU

Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica

Què és una PEHSU?

 

PEHSU són les sigles en anglès de Pediatric Environmental Health Specialty Unit, és a dir, Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica. Varen sorgir l'any 1998 als Estats Units, amb la creació d'una xarxa d'unitats per tota l'Amèrica del Nord. A Europa es va crear la primera PEHSU l'any 2003 a l'Hospital Universitari i Politècnic de la Fe de València, de la mà del Dr. Josep Ferrís i Tortajada. Al 2005 es va traslladar el gruix de l'activitat a Múrcia, a l'Hospital Clínic Universitari Virgen de la Arrixaca, amb el lideratge del Dr. Juan Antonio Ortega García.

 

Una PEHSU és "una unitat clínica situada en un hospital o departament de pediatria on pediatres amb experiència en salut mediambiental pediàtrica i coopoerant amb altres professionals de la salut (altres àrees especialitzades i d'atenció primària de la pediatria, metges de família, obstetres, toxicòlegs, metges del treball, diplomats universitaris d'infermeria, patòlegs...) i d'altres àrees (biòlegs, enginyers, arquitectes, químics...) treballem per a reconèixer, avaluar i manejar malalties i riscos ambientalment relacionats amb els nens, així com proporcionar educació, formació i recerca en salut mediambiental pediàtrica." (Dr. Ortega García, Múrcia, 2005).

PEHSU.CAT

Salut Mediambiental Pediàtrica de Catalunya

Per què PEHSU.CAT?

 

La creixent consciència social de la nostra societat sobre la influència de l'entorn en la nostra salut i les experiències en altres indrets del món en salut mediambiental pediàtrica ens han empès a posar en marxa un punt de trobada per a tots aquells que treballem en aquest àmbit als territoris de parla catalana.

PEHSU.CAT neix amb la visió de crear una xarxa de pediatria ambiental a Catalunya, amb la creació de consultes o unitats que atenguin les necessitats 

bottom of page