top of page

Xarxa de Salut Mediambiental Pediàtrica
 

L’existència d’una unitat d’expertesa en SMAP a Catalunya com la PEHSU situada a la Garrotxa ha de servir no només com a punt de referència per als professionals i usuaris, sinó també per poder desplegar la SMAP a tot el territori. La creació de la figura del referent de SMAP a nivell territorial, tant a nivell dels centres hospitalaris com molt especialment integrat als Equips Territorials d’Atenció Pediàtrica (ETAP), pot ajudar a teixir una xarxa a tot el país (Xarxa PEHSU-CAT) que contribueixi a implementar programes de SMAP per tot el territori. Això garantiria l’atenció bàsica en matèria de SMAP a tot el territori, el contacte directe de les famílies amb un agent local amb formació en SMAP,  que pugui comptar amb l’assessorament directe del centre de referència i contempli la derivació telemàtica o presencial dels casos de més alta complexitat.

 

Aquests referents territorials de SMAP, prèviament formats, podran desenvolupar activitats assistencials, comunitàries o de recerca en aquest àmbit, i estaran conformats idealment per un professional de pediatria i un d’infermeria pediàtrica, tot i que es podran integrar altres professionals de la salut maternoinfantil (llevadores, metges de família, obstetres, infermeria comunitària, etc.) o més professionals pediàtrics si estan disponibles.

 

A l’Atenció Primària, integrats als ETAP, tindran un focus en accions de prevenció i promoció de la salut, i un èmfasi en l’activitat comunitària. Essent les accions preventives en salut durant l’etapa prenatal les que tenen un major impacte i rentabilitat (1), es prioritzarà la implementació de programes com el cribratge mediambiental de l’embaràs (“Full Verd”). Caldrà garantir una dedicació parcial a aquestes tasques dins dels seus ETAPs que quedi integrat a les seves agendes.

 

Amb la posada en marxa del nou programa d’”Infància amb salut” emergeixen noves necessitats tant assistencials com comunitàries amb la incorporació d’un capítol específic sobre SMAP. Tot i que es preveu que la major part d’activitats puguin realitzar-se directament per part dels professionals de l’Atenció Primària, la figura dels referents de SMAP als ETAPs podrà canalitzar:

  • Activitats comunitàries: prescripció de natura, salut ambiental escolar, activitat física, prevenció de tabaquisme, alcohol i altres drogues, etc.

  • Agendes específiques: el cribratge mediambiental o “Full Verd”, que es preveu integrar a nivell postnatal amb el programa d’Infància amb Salut, podrà ser assumit a nivell prenatal quan sigui possible pels referents; seguiment de nadons amb alt risc mediambiental (p. ex. Exposició prenatal a alcohol); seguiment de supervivents de càncer pediàtric, entre d’altres.

  • Coordinació amb agents comunitaris i PEHSU: ens locals, treball social, entitats, etc.

  • Recerca clínica a l’AP: avaluació de programes a nivell territorial o de tot Catalunya, investigació clínica i translacional (action-research).

A les escoles, la figura d’infermeria escolar pot integrar-se a l’equip de referents en SMAP o si més no aportar sinèrgies a l’àmbit de la SMAP, especialment en tot allò que té a veure amb la salut mediambiental escolar: entorns escolars segurs i saludables, diagnòstic ambiental escolar, mobilitat escolar activa, etc.

 

L’establiment d’un o dos referents requerirà el compromís dels professionals del centre a executar les activitats de SMAP i el vistiplau de la direcció que doni sostenibilitat al projecte. Només per a la instauració del programa de cribratge mediambiental de l’embaràs s’estima que es requerirà la reserva de mig torn d’un matí o tarda a la setmana per a una població de referència d’unes 50.000 persones aproximadament.

 

A l’àmbit hospitalari es crearan unitats o consultes de salut mediambiental que puguin atendre algunes de les activitats de SMAP:

  • Coordinació amb PEHSU i referents locals de SMAP, especialment quan els ETAPs no disposin d’integració primària-hospital.

  • Integració amb subespecialitats pediàtriques: activitats SMAP específiques per a subespecialitats pediàtriques (p. ex. Full Verd de patologia respiratòria, HCMAP de l’avançament puberal, programes de medi ambient i càncer pediàtric, neurotoxicitat, etc.).

 

El 2023 iniciem el procés de formació de referents i pilotatge de la Xarxa PEHSU-CAT amb el següent pla de treball:

  1. Curs de formació bàsica en SMAP d’1-2 professionals del centre col·laborador o ETAP per a poder desenvolupar tasques locals en SMAP.

    1. Sessió 1. SALUT I MEDI AMBIENT. Vulnerabilitat infantojuvenil. Vies d’exposició. Principals factors de risc mediambiental. Característiques d’una PEHSU.

    2. Sessió 2. EINES CLÍNIQUES. Història clínica mediambiental pediàtrica i  cribratge mediambiental de l’embaràs (“Full Verd”). Exposicions prenatals de risc mediambiental. Entrevista motivacional i intervenció breu en salut. La infermeria i la pediatria mediambiental. Oportunitats de recerca.

    3. Sessió 3. CASOS CLÍNICS. Els efectes de l’alcohol i altres drogues al sistema nerviós de la infància i adolescència. Maneig d’exposició a altres teratògens i embriotòxics. Exposicions ocupacionals durant l’embaràs i l’alletament. Programa de seguiment d’infants i adolescents amb exposició prenatal a alcohol i altres drogues.

    4. Sessió 4. ACTIVITATS COMUNITÀRIES. Canvi global i salut de la infància. Solucions basades en la Natura. Boscos per la Salut. Salut ambiental escolar. Diagnòstic ambiental escolar. Programes de  salut comunitària amb una mirada mediambiental. Identificar riscos i amenaces mediambientals a la comunitat.

  2. Curs de formació avançada en SMAP per als referents de la Xarxa, amb l’adaptació dels mòduls de formació de l’Organització Mundial de la Salut.

  3. Formació bàsica sobre SMAP als diferents professionals de l’atenció materno-infantil de l’àrea per part dels professionals anteriorment formats (estratègia “bola de neu”).

  4. Implantació d’un programa de cribratge ambiental de l’embaràs (“Full Verd”) que doni cobertura a les parelles que busquen la gestació, ja embarassades o mares lactants de l’àrea de referència d’aquell centre.

  5. Seguiment conjunt dels casos d’alta complexitat entre el centre col·laborador i la unitat d’expertesa mitjançant la VISITA ASÍNCRONA.

  6. Avaluació del programa.

  7. Noves activitats segons disponibilitat.

 

Des del 2023 i després de 3 edicions del curs de formació bàsica (1,9 crèdits) s’ha format a més de 70 professionals de la salut maternoinfantil en SMAP, dels quals una vintena han iniciat ja activitats al seu territori com a referents (Figura 2) i estan realitzant una formació avançada, actualment en marxa, acreditat en 3,2 crèdits i que durarà fins al maig de 2025. Es preveu una nova edició del curs de formació bàsica a la tardor de 2024. Al maig de 2025 està prevista la 1ª Trobada de la Xarxa de referents de SMAP de Catalunya a Olot, emmarcada en la III Jornada de Salut Mediambiental. La visita asíncrona, ja en funcionament des de finals de l’estiu de 2023, ha permès comunicar professionals de l’AP per resoldre consultes sobre temes complexos de SMAP a la Regió Sanitària de Girona. S’espera poder generalitzar les derivacions perquè qualsevol ETAP o centre pugui realitzar consultes a la PEHSU de referència a la Garrotxa.

xarxaSMAP.png
bottom of page