top of page

Inaugurada la PEHSU Garrotxa

Updated: Mar 7, 2019

La Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa és una unitat clínica de l’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa en què s’aborda la detecció, l’avaluació i el maneig de malalties i riscos mediambientals relacionats amb la salut dels infants, a més de proporcionar educació, formació i recerca en aquesta àrea del coneixement.


Aquestes unitats o PEHSUs (per les seves sigles en anglès, Pediatric Environmental Health Specialty Unit) van començar a crear-se a la dècada dels 90 del segle passat a l’Amèrica del Nord i s’han instaurat a diversos països. La PEHSU Garrotxa es tracta de la primera unitat d’aquestes característiques a tota Catalunya i la segona en funcionament a tot l’Estat, on hi trobem també la PEHSU Múrcia.

La inauguració de la unitat coincideix amb el primer aniversari de la instauració del programa de cribratge ambiental de l’embaràs, l’anomenat “Full Verd”, en la Consulta de Pediatria Ambiental a l’Hospital d'Olot. En aquesta visita totes les parelles embarassades de la comarca són avaluades per detectar riscos ambientals per a l’embaràs com per exemple les radiacions ionitzants (radiografies, escàners, gammagrafies), fàrmacs o productes amb capacitat per generar malformacions o toxicitat, exposicions ocupacionals (ús a la feina de substàncies perilloses per al fetus), el consum de tabac, alcohol o altres drogues, o l’exposició a pesticides, entre d’altres. Durant aquest darrer any, més de 260 parelles embarassades garrotxines han passat ja per la consulta de Pediatria Ambiental.


Cribratge ambiental de l'embaràs ("Full Verd")

La PEHSU Garrotxa incorpora noves iniciatives, com la creació d’una consulta de deshabituació tabàquica per a parelles embarassades. Aquesta és un servei per a totes aquelles embarassades, o les seves parelles, que fumen i tenen desig de deixar de fumar però que necessiten un acompanyament durant el procés de cessació. La consulta s’estructura al voltant d’una visita individual amb possibilitat de seguiment telefònic, a més d’una teràpia grupal organitzada en diferents sessions en què s’aborden diferents aspectes de manera conjuntaen grups reduïts. Durant l’embaràs i després del part les parelles estanhabituades a participar en grups (pre-part, post-part, alletament, activitatsesportives per a embarassades, etc.). S’afavoreix la interacció entre personesque comparteixen un mateix problema de salut i es crea un entorn de seguretaten què el seus participants poden comentar els seus progressos i les sevesinquietuds i per tant, sol ser ben acceptada pels pacients.També aglutina activitats que ja s’estaven portant a terme amb anterioritat,com l’esmentat “Full Verd”, així com la Consulta de Mediació i Consum, una consulta especialitzada d’acollida d’adolescents i preadolescents amb problemes relacionats amb el consum de drogues i altres problemàtiques com una mala comunicació pares-fills, ruptura familiar, problemàtica escolar o relacions conflictives.

22 views0 comments
bottom of page